Musical Ruth

De Musical Ruth werd in het winterseizoen 2013-2014 door kerkelijk Meppel ingestudeerd en uitgevoerd in het voorjaar van 2014

Een begin dat geen begin is

Een groep enthousiaste Meppelers heeft het afgelopen halfjaar de musical Ruth ingestudeerd. In het laatste weekend van maart en het eerste weekend van april brengen zij dit eeuwenoude verhaal tot leven met zang en spel, onder begeleiding van livemuziek. Het belooft weer een mooie musical te worden.

De musical Ruth speelt zich af tegen de achtergrond van een crisistijd, waar wij anno 2014 natuurlijk ook bekend mee zijn. Gelukkig is de entree voor de musical gratis! Er zal bij de uitgang wel een collecte zijn voor als u iets kunt en wilt geven. Om de kosten te drukken, is er dus wel een mogelijkheid voor een gift aan het eind.

Het is díepe crisis, want er is hongersnood in Betlehem. De naam van die stad betekent ‘huis van het brood’; als daar hongersnood is gaat er iets grondig mis. Dat geldt ook voor de gebeurtenissen aan het begin van het verhaal. De eerste persoon die door de Bijbelse verteller wordt voorgesteld, is een man uit Betlehem: Elimelech, ‘God is koning’. De man die God als zijn koning heeft, gaat met zijn vrouw en twee zoons weg uit Betlehem om in Moab zijn geluk te beproeven.

Als je het nietsvermoedend leest, denk je het begin te lezen van een verhaal over de reiservaringen van deze Elimelech. Maar het loopt anders. Al in vers 3  is de veronderstelde hoofdpersoon gestorven, en 2 verzen later horen we dat ook zijn zoons sterven. Wat is dit voor verhaal? Welk verhaal begint nou met de dood van drie hoofdpersonen? Het lijkt een begin dat geen begin is. Of is het een einde dat geen einde is?

De hoofdpersoon

De verteller zet zijn luisteraars op het verkeerde been. Niet Elimelech is de hoofdpersoon van dit verhaal, en ook niet Machlon en Kiljon. En nee: ook niet Ruth (‘kameraad’), al is dit boek dan naar haar genoemd. Het gaat in dit verhaal in de eerste plaats om Noömi. Haar naam betekent zoveel als ‘mijn lieflijke’. Het is een naam die geluk met zich meedraagt. Maar in het verloop van het verhaal is dat geluk ver te zoeken. ‘Noem mij Mara,’ zegt Noömi later, ‘de verbitterde’. 

Beleef het verhaal van Elimelech, Machlon, Kiljon, Ruth, 
Noömi en vele anderen mee tijdens het instuderen en uitvoeren van deze prachtige musical.

Uitvoeringen waren:
Zaterdag, 29 maart om 19.30 uur in het Erfdeel, Atalanta 2, Meppel
Zondag, 30 maart om 10.00 uur in het Erfdeel
Zaterdag, 5 april om 19.30 uur in de Oude Kerk, Groenmarktstraat, Meppel (naast het kerkelijkscentrum Trias)
Zondag, 6 april om 14.00 uur in de Oude Kerk

Een impressie van de uitvoeringen vindt u op Youtube:  Youtube fimpje 

Geschreven door Gerard van Midden en Gerard van Amstel met medewerking van Erik Idema.


Van Graf tot Wieg: De crisis voorbij.